על פי הסכם הגירושין שלי עם בעלי לשעבר, שהתגורר עד לאחרונה בארה"ב, הוא המשמורן של שני ילדינו הקטינים, כיום בני 9 ו-12. עם זאת, בפועל, הילדים התגוררו יחד אתי בישראל, למעט, לפני שנתיים, כאשר הם עברו להתגורר עם אביהם בארה"ב במשך שנה. בשנה האחרונה הילדים מתגוררים אתי בישראל. כעת מבקש בעלי לשעבר להגיע ארצה מארה"ב עם רעייתו החדשה, ולעבור ולהתגורר בעיר המרוחקת מן העיר בה אני מתגוררת כיום עם הילדים, בישראל. הוא מעוניין כי הילדים יעברו להתגורר עמו, אולם הילדים מתנגדים לכך. כיצד אוכל למנוע את העתקת מגוריהם של ילדיי מביתי לביתו של בעלי לשעבר?
מאת: דיאנה שאלתיאל•פורסם בתאריך: 07 אפריל, 2022באפשרותך להגיש תביעת משמורת בבית המשפט לענייני משפחה באזור מגורייך, בשם הילדים, מכוח היותך אמם והאפוטרופוס הטבעי שלהם, ולבקש כי המשמורת בקטינים תועבר לידייך.
באופן זה, אם תתקבל התביעה, יהיו הילדים רשאים להמשיך ולהתגורר עמך.
באפשרותך כמו כן, להגיש בקשה למשמורת זמנית, או לעתור למתן צו מניעה שיאסור את העתקת מגוריהם של הקטינים, עם אביהם, וזאת, עד להכרעה בעניין המשמורת.
על פי החוק בישראל, ילדים אינם מחוייבים לתנאי הסכם שנערך בין הוריהם ביחס אליהם, בהיותם ישויות משפטיות עצמאיות, עם זכויות משלהם, והוריהם אינם יכולים לפגוע בזכויות הללו, כאפוטרופוסים הטבעיים שלהם.
חשוב לציין שהחלטה בסוגיית משמורת, גם אם היא נושאת כותרת של "פסק דין", לעולם אינה סופית, לנוכח הצרכים המשתנים של הילדים, והשינויים בנסיבות החיים האישיים של הוריהם.
הילדים יוכלו לבטא את עמדתם ואת התנגדותם לעבור ולהתגורר עם אביהם, במהלך ההליכים המשפטיים שיתנהלו בבית המשפט, ויכללו לרוב מינוי של אנשי מקצוע (פקיד סעד, פסיכולוג וכיוב') להכנת תסקירים, חוות דעת והגשת המלצות בעניין מסוגלות הורית, משמורת, והסדרי ראייה.
אמנם עקרון העל, על פיו יכריע ביהמ"ש, בסוגיית המשמורת, יהיה טובת הילדים, אולם, במכלול השיקולים יינתן משקל גם לרצונם של הילדים, בהתחשב במידת בשלותם הרגשית, בעיקר ביחס לבן ה-12, ואולי גם ביחס לבן ה-9, כפי שנהוג ביחס לילדים בסביבות גיל 10 ומעלה, ובהתחשב בכך שקביעת המשמורת של הילדים, הינה החלטה המשפיעה באופן מהותי על גורלם.